PRİFORMİS SENDROMU İLE BEL FITIĞINI KARIŞTIRMAYIN!
Konya Farabi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yaşar Karataş, priformis sendromunun belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
Konya Farabi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yaşar Karataş, priformis sendromunu hakkında bilgiler verdi.
Priformis kası, kalçanın derinlerinde, kuyruk sokumundan uyluk kemiğine uzanan bir kastır ve altında siyatik sinir geçer. Bu kasın aşırı zorlanması ya da travma gibi sebeplerle gerginlik, ödem ve sinir sıkışması meydana gelebilir diyen Op.Dr. Karataş,”Siyatik sinirin baskıya uğraması ile birlikte hastalarda kalçada ağrı, bacak arkasında uyuşukluk ve ağrı görülür. Ayrıca oturmada zorluk ve merdiven çıkmada güçlük gibi şikayetler de yaşanabilir. Bu sendrom, sıklıkla bel fıtığı ile karıştırılabilir, bu yüzden uzman görüşü alınması önemlidir” dedi.
Priformis sendromunun tanısı nasıl konur?
Priformis sendromunun tanısı, hastanın belirti ve şikayetleri ile fiziksel muayene sonrasında konur. Sinir iletim testleri ve radyolojik incelemeler, tanıyı desteklemek için kullanılır. Fizik muayene sırasında, kasın gerginliğini artıracak hareketlerle bulgular doğrulanabilir. Hastanın ağrılı tarafı üste gelecek şekilde yan yatırılması ve kalça eklemi içe doğru çevrilmesiyle yapılan manevra, tanıyı kesinleştirebilir.
Tedavi yöntemleri nelerdir ?
Priformis sendromu tedavisinde ilk adım, hastanın kısa süreli dinlenmesidir. Ancak dinlenme ile iyileşme sağlanamazsa, antienflamatuar ilaçlar ve B grubu vitamin takviyeleri tedaviye eklenir. Fizik tedavi de, germe hareketleri ve diğer tedavi yöntemleriyle sinir sıkışmasının azaltılmasına yardımcı olur.
Bunların dışında, akupunktur, kuru iğneleme ve ultrason destekli derin iğneleme gibi tamamlayıcı tıp yöntemleri de kullanılmaktadır. Ayrıca kas içerisine ya da sinir etrafına yapılan kortizon enjeksiyonları, tedaviye önemli bir katkı sağlar. Botulinum enjeksiyonları (halk arasında botoks olarak bilinen) da tedavi seçenekleri arasında yer alır.
Benzer Haberler
DİŞ SAĞLIĞINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
NUMUNE HASTANESİ GÜÇLÜ KADROSUYLA ŞEHRİN SAĞLIK YÜKÜNÜ HAFİFLETİYOR
SELÇUK TIP’TAN TÜRKEYE’DE BİR İLK DAHA
BEYŞEHİR BELEDİYESİ ARAÇ FİLOSUNU GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDİYOR
DİŞ HEKİMLERİ KONYA’DA BULUŞTU
İNFLUENZA VİRÜSÜ KÜÇÜK ÇOCUKLARDA DAHA ETKİLİ OLUYOR
KIŞ DEPRESYONUNA KARŞI RUHUNUZU ISITIN
OP. DR. GÜLŞAH ALKAN DEMİR 10’DAN SONRA PROGRAMINA KONUK OLDU