İNFLUENZA VİRÜSÜ KÜÇÜK ÇOCUKLARDA DAHA ETKİLİ OLUYOR
İnfluenza A ve B daha çok salgınlara sebep olan tiptir. Ilıman iklimlerde, influenza A ve B virüsleri, tipik olarak kış aylarında (Kuzey yarımkürede Ekim-Mart aralığında, Güney yarımkürede ise Nisan-Eylül’e kadar olan dönemde ) mevsimsel salgınlara neden olur.
İnfluenza A ve B daha çok salgınlara sebep olan tiptir. Ilıman iklimlerde, influenza A ve B virüsleri, tipik olarak kış aylarında (Kuzey yarımkürede Ekim-Mart aralığında, Güney yarımkürede ise Nisan-Eylül’e kadar olan dönemde ) mevsimsel salgınlara neden olur.
Konya Farabi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Kübra Ertan, İnfluenza virüsü özellikle kış aylarında çocuklarda sık görüldüğünü söyledi.
İnfluenza gribinin hastane ve yoğun bakım yatışlarına hatta ölüme sebebiyet verdiğini ifade eden Uzm. Dr. Ertan,” C grubu daha çok burun akıntısı, halsizlik gibi hafif tablolara sebep olur. Klinikte genellikle ani yükselen ateşle başlar ve halsizlik, yaygın kas ağrısı, öksürük( prodüktif olmayan), boğaz ağrısı gibi bulgular eşlik eder. Nadiren bulantı, kusma, nöbet, ishal ve karın ağrısı da görülebilir.” dedi.
2 Yaş Altı Çocuklar İnfluenza Komplikasyonları Açısından Risklidir
İnfluenza genellikle sağlıklı çocuklarda akut kendi kendini sınırlayan ve genellikle komplikasyonsuz bir hastalık olmasına rağmen riskli gruplarda ciddi hasara ve ölüme yol açabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Ertan,” Hastalık genelde bir hafta içinde gerilese de bazen altta yatan hastalık olmamasına rağmen ağır seyredebiliyor. 5 yaşından küçük çocuklar ( özellikle 2 yaş altı), bağışıklığı baskılanmış bireyler, serebral palsi, astım, kistik fibroz, konjenital kalp hastalığı gibi komorbid hastalığı olanlar influenza komplikasyonları açısından riskli gruptur.”
Kuluçka Süresi 1-4 Gün Arasında Değişiyor
Öksürme, hapşırma veya konuşma ile enfekte kişinin solunum salgılarındaki virüs başka bir kişiye bulaşabilir. Yine enfekte bir kişinin solunum salgılarıyla kontamine olmuş bir yüzeye dokunma ve ardından göz, burun veya ağıza dokunması durumunda da temas yolu ile bulaş meydana gelebilir. Ayrıca solunum sırasında havaya salınan küçük parçacıklı aerosoller yoluyla da yayılabilir. Kuluçka süresi 1-4 gün arasında değişmektedir. Şikayetler başladıktan sonra 24-48 saat bulaşıcılığın en yüksek olduğu dönem olarak kabul edilir ve bundan sonra bulaştırıcılık giderek azalmaktadır.
Tedavi Süresince Hijyen ve Temizlik Önemlidir
Farabi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Kübra Ertan, tedavi süresince temizlik ve hijyen önemledir. Tedavide oseltamivir pratikte en sık kullanılan ajandır. Tedaviye ilk 48 saat içerisinde başlanmasının daha fazla klinik fayda sağladığı gösterilmiştir. Normal tedavi süresi 5 gündür; ciddi hastalıkta veya bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda süre uzatılabilir.
Benzer Haberler
DİŞ SAĞLIĞINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
NUMUNE HASTANESİ GÜÇLÜ KADROSUYLA ŞEHRİN SAĞLIK YÜKÜNÜ HAFİFLETİYOR
SELÇUK TIP’TAN TÜRKEYE’DE BİR İLK DAHA
BEYŞEHİR BELEDİYESİ ARAÇ FİLOSUNU GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDİYOR
DİŞ HEKİMLERİ KONYA’DA BULUŞTU
İNFLUENZA VİRÜSÜ KÜÇÜK ÇOCUKLARDA DAHA ETKİLİ OLUYOR
KIŞ DEPRESYONUNA KARŞI RUHUNUZU ISITIN
OP. DR. GÜLŞAH ALKAN DEMİR 10’DAN SONRA PROGRAMINA KONUK OLDU