Telefon
WhatsApp
BAŞKAN ALTAY: “KONYA, BELEDİYECİLİK OLARAK HERKESİN GIPTA ETTİĞİ BİR ŞEHRE DÖNÜŞTÜ”
300 X 250 Reklam Alanı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen 2. Yerel Yönetimler Zirvesi’nde “Türkiye Yüzyılında Yerel Yönetimler” başlıklı oturumda konuştu.

“TÜRKİYE’NİN ORTAYA KOYDUĞU KÜRESEL AKTÖRLÜK VİZYONUNA, BİZ DE ŞEHİRLER OLARAK KATKI SUNMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Panelde yerel yönetim konusunda bilgi ve tecrübelerini anlatan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, küreselleşmeyle birlikte hem yerel gündemlerin küresel arenada gündem oluşturduğu hem de küresel gündemlerin şehirleri etkilediği bir dönemde yaşadıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 21. yüzyılı, ‘Türkiye Yüzyılı’ diye ifade ettiğini hatırlatan Başkan Altay, “Türkiye son yıllarda yaşanan Rusya-Ukrayna krizinde tahıl koridoruna yapmış olduğu katkı, dünyanın gıda güvenliğiyle ilgili meselelerdeki gösterdiği irade, yine Libya’da, Karabağ’da ortaya koyduğu küresel aktörlük vizyonuna biz de şehirler olarak katkı sunmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÜLKEMİZ VE ŞEHRİMİZ ADINA GURUR VESİLESİ”

Kısa adı Dünya Belediyeler Birliği olan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı’na (UCLG) başkanlık yaptığını anımsatan Başkan Altay, “Merkezi Barselona’da bulunan 140 ülkeden 240 bin belediyenin üye olduğu Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yerel yönetimlerin resmi temsilcisi sayılan bir birlikten bahsediyoruz. Dünyanın 7 kıtasında bölge birliklerimiz ve ayrıca nüfusu 1 milyonun üzerinde şehirlerin oluşturduğu Metrepolis’le birlikte çok güçlü bir yapı. Cumhuriyetimizin 100. yılında böyle bir görevi üstlenmek hem şehrimiz adına hem ülkemiz adına büyük bir gurur vesilesi” değerlendirmesinde bulundu.

“HEPİMİZİN TEMEL HEDEFİ; ŞEHİRLERİMİZİ YARINLARA HAZIRLAYABİLMEK”

UCLG’de özellikle yerel yönetimlerin küresel meselelerde daha fazla söz sahibi olmasıyla ilgili çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Başkan Altay şöyle devam etti:

“Ülkemizin bu manada yürüttüğü diplomasiye, şehirler olarak biz de katkı sunmaya çalışıyoruz. Çünkü kardeş şehir ilişkileri, şehirler arasındaki ilişkiler de artık dünya genelinde izlenen ve takip edilen bir hale geldi. Ekim ayında Dünya Konseyi’ni Konya’da gerçekleştirdik. 40’dan fazla ülkeden 400’e yakın katılımcı geldi. Birlik olarak önemli misyonlarımızdan birisi de gelecek yüzyılda belediyelerin vizyonunun ne olması, hangi konuların öne çıkması gerektiğiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Kıtalar arasında bile belediyelerin ihtiyaçları, belediyelerin vizyonlarıyla ilgili ciddi farklar var. Afrika’daki bir belediyeyle Amerika’daki bir belediye, Amerika’daki bir belediyeyle Asya’daki bir belediye arasında farklar görseniz de aslında hepimizin temel bir hedefi var; BM tarafından ortaya konulan ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ doğrultusunda şehirlerimizi dizayn etmek, yarınlara hazırlayabilmek. Biz, ‘Türkiye’nin daha adil bir dünya mümkün’ söylemini, belediyeler olarak tüm dünyada dile getirmekle ilgili Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bir çaba sarf ediyoruz. Yerel diplomasi adına çalışmalar yürütüyoruz.”

“BİZ DAHA ÇOK MİSAFİRİMİZİN KONYA BELEDİYECİLİĞİNİ GÖRMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Başkan Altay, “Konya Modeli Belediyecilik” ile Konya’ya özgün bir model ortaya koymaya çalıştıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Konya’nın en kıymetli yerinde yaptığımız kentsel dönüşümde yüzde yüz mutabakatla süreci yürüttük. Yani hiçbir esnafımız, ‘ben bu kentsel dönüşümün içinde yer almak istemiyorum’ demedi ve binalarını teslim ettik. Şu an da Mevlana Çarşısı, Altın Çarşı sadece Konya’nın değil, Türkiye’nin en güzel kentsel dönüşüm alanlarından biri oldu. Yine cephe sağlıklaştırması projelerini yürütüyoruz ve inşallah bu dönem bir hayalimizi gerçekleştirmekle ilgili bir çalışmamız var. Konya kadim bir başkent, 200 yıl Selçuklu’ya başkentlik yapmış bir şehir. İç kale ve dış kale surlarının 1890’lı yıllara kadar ayakta kaldığı bir şehir. Maalesef kale surlarımız şu an da yok. Larende dediğimiz eski Karaman Yolu üzerinde inşaat malzemesi satan esnafımızı taşıyarak oluşturduğumuz alanda o surları yeniden inşa ederek aynı İstanbul’daki gibi sur içini rekonstrüksiyon yaparak yeniden inşa ve ihya etmeyi planlıyoruz. Yine gençlerimiz için yeni bir Türkiye’nin en güzel kütüphanelerinden birisini inşa etmek ve kültürel mirasın ortaya çıkarılmasıyla ilgili bir çaba sarf ediyoruz. Konya denilince herkesin aklına tarım şehri olduğu gelir ama Konya, aynı zamanda bir sanayi şehridir. 3 milyar doların üzerinde ihracat yapan bir şehir. Bu yapmış olduğumuz işlerle Konya’yı biraz daha turizm şehri yapmaya çalışıyoruz. Özellikle Konya’ya gelen insanların Konya ile söyledikleri iki şey var. Birincisi ‘ne kadar temiz bir şehir’, ikincisi de ‘ne kadar planlı ve düzenli bir şehir’. Dolayısıyla biz daha çok misafirimizin hem Konya belediyeciliğini görmesini hem de kültürel mirasımızı ziyaret etmesini, Selçuklu‘nun kadim başkentini görmeleri için yoğun bir çaba içindeyiz.”

“KONYA’DA HERKES BELEDİYECİLİK ADINA YENİ BİR ŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞIYOR”

‘Konya Modeli Belediyecilik’ anlayışını bir devamlılık olarak anlattıklarını kaydeden Başkan Altay, “Konya, geçmişten itibaren siyasi olarak her zaman neredeyse aynı fikirde insanlar tarafından yönetilmiş bir şehir. Konya’nın bugün model bir şehir olmasının temel nedeninin de belediyecilikte iyi işlerin devam edilerek yapılması olduğunu düşünüyorum. Onun için de ‘Konya Modeli Belediyecilik’ diye ifade ettiğimiz şey aslında geçmişten gelenleri devam ettirmek, onun üzerine yeni şeyler koymak. Dolayısıyla biz adeta bir duvar örüyoruz. Her gelen mutlaka bir sıra örüyor. Birisi üç, birisi bir örüyor ama o duvarı koruyarak, güçlendirerek devam etmeyi doğru buluyorum. Onun için Konya’da şu anda büyük bir huzur iklimi var. Herkes belediyecilik adına yeni bir şeyler yapmaya, eskisini de devam ettirmeye çalışıyor. Konya, bugün gelinen noktada Türkiye’nin en büyük altıncı nüfusa sahip şehri ve belediyecilik olarak da herkesin gıpta ettiği bir şehre dönüştü. Bu vesileyle tüm misafirlerimizi Hazreti Mevlana’yı ziyaret etmeye, Selçuklu’nun Darü’l Mülkü’nü görmeye ve insanlığın ilk yerleşik hayatı olan Çatalhöyük’ü ziyaret etmek için Konya’mıza hızlı trenle uçakla gelebileceklerini ifade ediyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

A Haber Sunucusu Erkan Tan’ın yönettiği panelde; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da konuşma yapt

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

300 X 250 Reklam Alanı

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 16 14 0 44
2 FB  Fenerbahçe 16 11 2 36
3 SAMS  Samsunspor 16 9 4 30
4 GÖZ  Göztepe 16 8 4 28
5 EYP  Eyüpspor 17 7 4 27
6 BJK  Beşiktaş 16 7 4 26
7 İBFK  Başakşehir 16 6 5 23
8 GFK  Gaziantep FK 16 6 7 21
9 ANT  Antalyaspor 16 6 7 21
10 KSM  Kasımpaşa 16 4 4 20
11 KON  Konyaspor 16 5 6 20
12 ÇRZ  Ç.Rizespor 16 6 8 20
13 TS  Trabzonspor 16 4 5 19
14 SVS  Sivasspor 17 5 8 19
15 ALNY  Alanyaspor 16 4 6 18
16 KYS  Kayserispor 16 3 7 15
17 BOD  Bodrum 16 4 10 14
18 HTY  Hatayspor 16 1 9 9
19 ADS  Adana Demir. 16 2 12 5
20

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Yazarlarımız

Konya Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği